Survey Data

Reg No

50930189


Rating

Regional


Categories of Special Interest

Architectural, Artistic


Original Use

House


In Use As

Office


Date

1840 - 1845


Coordinates

316785, 232950


Date Recorded

29/09/2015


Date Updated

--/--/--


Description

Two-bay four-storey former townhouse over basement, built 1841, as a terrace comprising Nos. 1-6 (50930186-91). Two-storey flat-roofed return abuts to west-side of rear. Now in commercial use as offices. Pitched roof to front (south) span, shared M-profile hipped roof to rear span (north) with ridge running perpendicular to street. Brick chimneystacks with lipped clay pots, yellow to west party wall and replacement pots and coping to east, concealed behind ashlar granite parapet with moulded cornice and coping. Parapet gutters with cast-iron downpipe to west-side. Red brick walling laid in Flemish bond with rusticated granite walling to ground floor over offset granite plinth, rendered walling to basement. Rendered walls to rear elevation (north). Square-headed window openings with projecting granite sills, continuous to first floor, voussoired heads and rendered reveals to upper floors, sills and surrounds to basement. Openings diminishing to upper floors. Windows are largely six-over-six sliding timber sashes with horns, three-over-six to third floor and uPVC casement to basement. Ornate cast-iron balconettes affixed to first and second floor openings, scalloped iron border to head of ground floor opening. Range of multi-paned sashes to rear including Wyatt-style window to first floor and tripartite multi-paned timber casement to second floor. Round-headed door opening with granite voussoirs, moulded rendered reveals and Neo-classical doorcase comprising fluted Scamozzian-Ionic columns on plinth stops rising to moulded cornice with panelled frieze featuring wreathes. Ornate petal fanlight over four-panelled timber door with beaded-muntin and brass furniture. Granite entrance platform, with six bull-nosed granite steps to street flanked by masonry balustrades on granite plinths, enclosing basement well to west-side. Plainly detailed replacement timber door and sidelight with metal grille affixed, beneath entrance platform, accessed via replacement steel steps. Recent canopy and double-leaf doors enclose storage area to south basement well, extending beneath pavement. Street granite paved with cast-iron coal-hole covers. Street fronted on north side of Wilton Place, overlooking Grand Canal to south and an enclosed park to south-west.

Appraisal

One of a terrace of six, this former townhouse was originally intended to be part of a large-scale scheme, devised c. 1830 by Arthur Neville, for a crescent framing a semi-circular park, overlooking the Grand Canal. Delayed and then revised due to failed negotiations over land acquisition, the terrace was eventually built in 1841, with four houses constructed by George Farrell. One is attributed to Henry McManus. Characterised by granite rusticated ground floors, decorative iron balconettes, balustraded stone steps and good Scamozzian-Ionic doorcases, the terrace is largely well retained, despite some alterations and loss of historic fabric. The terrace defines much of the streetscape character of Wilton Place, and is the only realised section of a grand-scale mid-nineteenth century planning scheme.