Survey Data

Reg No

50080100


Rating

Regional


Categories of Special Interest

Architectural Social


Original Use

Sexton's house


Date

1860 - 1900


Coordinates

312106, 233118


Date Recorded

12/06/2013


Date Updated

--/--/--


Description

Detached three-bay two-storey sexton's house, built c.1880, having single-storey flat-roofed extension to south elevation. Now disused. Pitched slate roof having terracotta ridge crestings and finial, having exposed timber end trusses, red brick chimneystacks, red brick eaves course and some cast-iron rainwater goods. Yellow brick walls laid in Flemish bond, having moulded red brick string course and plinth course, red brick quoins to all elevations, rendered walls to front (west) and south elevations. Square-headed window openings having cut stone sills, red brick block-and-start surrounds, all openings blocked, timber sash window evident in first floor opening to front elevation. Square-headed door openings to front and rear (east) elevations, having red brick block-and-start surrounds, all openings blocked, granite plinth blocks and steps to rear elevation opening. Located on street, within boundary of Goldenbridge Cemetery, having rear access from cemetery grounds and small yard with shed to south, having castellated brick walls, partially rendered. Square-profile granite War Department bollard to north-east corner of house.

Appraisal

This house completes the north-east boundary of the garden cemetery at Goldenbridge. This was the sexton or graveyard caretaker's house, and it addresses both the street and the entrance to the graveyard. The elegant brick fa├žade is greatly enlivened by the use of decorative brick detailing to highlight key features such as window and door openings while an elegantly executed eaves course, decorative ridge tiles and exposed roof trusses further enhance the building's aesthetic appeal. The brick detailing is testament to the skill and craftsmanship of nineteenth-century brickworkers. Although some windows have been lost, much original fabric is retained. Despite suffering recent damage, it continues to make a positive contribution to Saint Vincent's Street West.