Survey Data

Reg No

50020288


Rating

Regional


Categories of Special Interest

Architectural, Social


Original Use

House


Historical Use

Shop/retail outlet


In Use As

Public house


Date

1800 - 1820


Coordinates

316118, 234288


Date Recorded

07/03/2015


Date Updated

--/--/--


Description

Pair of attached two-bay two-storey over basement former houses, built c.1810, with recent shopfront to front (east) elevation of No.4. Now in use as public house. M-profile hipped slate roof behind rendered parapet having render coping and cast-iron rainwater goods. Rendered walls, lined-and-ruled rendered wall to No.4, with recent wall-ties and brace. Square-headed window openings with masonry sills and six-over-six pane timber sash windows to upper floors, casement windows to ground floor No.3. Round-headed door opening to No.3, with Ionic columns on sandstone plinths supporting entablature having fluted frieze, plain fanlight and timber battened door, with limestone steps. Timber shopfront and granite plinth course to No.4. Recent steel-framed basement lights to No.3. Basement light having steel grille and granite paviers to No.4. Now forms rear elevation of Ashfield House public house on D'Olier Street. Situated to west side and centre of Hawkins Street.

Appraisal

Although Hawkins Street was extant from at least the early eighteenth century, the buildings at the south end of the street, including this one, appear to have been built on former back gardens when D'Olier Street was laid out by the Wide Street Commission. The pair has a varied history of use including private residence, shop, and restaurant, before being extensively remodelled following its incorporation into Ashfield House pub on D'Olier Street (50020284) in 1995. The well-executed doorcase is a significant surviving detail, which adds considerably to the architectural interest of the facade. Although it has lost some original fabric, the pair retains much of its original form and character, with a diminishing scale of fenestration which contributes to a balanced fa├žade and a shared parapet height with its neighbouring buildings, creating a sense of continuity on the streetscape.